• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 19 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Martie , 2024
Specialistul maramureșean în minerit, Nicolae Bud, a realizat cel mai complex studiu despre cazul Roșia Montana
Cazul Rosia Montana a ajuns la un punct final. „Sentinta” data de Tribunalul de Arbitraj din SUA este favorabila Romaniei, in sensul ca nu trebuie sa platim nimic companiei care a vrut sa exploateze in Rosia Montana. Rezultatul este unul surprinzator, marea majoritate a specialistilor se asteptau ca Romania sa plateasca pana la sase miliarde de dolari daune. Dar, in mediul politic, se pare ca aceasta veste buna nu a fost   
Luni , 11 Martie , 2024
Roșia Montana, acum Rovina și poate Maramureș. Mineritul neferos în atenția autorităților române
Campania electorala a inceput, mai in forta, mai usor. Liderii politici vin in fata oamenilor cu propuneri, cu idei, cu posibile realizari intr-un orizont de timp neprecizat. Cu toate acestea, exista si subiecte, mai ales economice, care sunt interesante, importante si foarte importante.
Luni , 04 Martie , 2024
Bugetul Maramureșului a fost votat aproape în unanimitate
In ultima zi a lunii februarie, cea mai calduroasa din istorie, au avut loc mai multe sedinte de Consiliu Judetean si Consiliu Local pentru aprobarea bugetelor pentru anul 2024. Alesii locali si judeteni au fost chemati sa aprobe sau nu bugetele stabilite in sedintele pregatitoare.
Luni , 26 Februarie , 2024
Mărțișorul - un simbol arhetipal precreștin, de sorginte daco-romană
Identitatea culturala a unui neam este data de tezaurul sau unic, pastrat in mituri si legende. Fiecare popor incearca sa-si legendeze istoria, iar in cazul nostru, ea, povestea se zbate sa mearga mai departe. Intreg spatiul daco-getic a fost, in anumite perioade istorice, in proportii diferite, puternic impregnat de curentul romanitatii.
Luni , 19 Februarie , 2024
E –factura sau cum cere statul firmelor ce el nu poate să facă
De o luna, Romania, tara in care buletinul premierului e furat de hakeri si sistemele din spitale pica din cauza unui atac cibernetic, punand in pericol tratamentul pacientilor, a digitalizat complet sistemul de facturare * Procedura, prezentata ca fiind impusa de Comisia Europeana, a fost ceruta de fapt de Romania * Statul impune din nou firmelor sa faca ceea ce el nu poate: sa se digitalizeze * Din prima luna, sistemul ANAF   
Luni , 19 Februarie , 2024
Procesul aurului din Apuseni ar putea ajunge și în Maramureș. Urmează Romaltyn?
Zilele trecute, au inceput pe canalele media sa apara stiri despre procesul dintre statul roman si compania miniera canadiana Gabriel Resources.
Luni , 12 Februarie , 2024
Noi cu cine votăm, Neicușorule?
Anul Domnului 2024, anul in care va curge doar lapte si miere si niciun nor de pe cer nu va fi lasat sa-i intristeze pe alegatori.
Luni , 18 Martie , 2024
Asociația Oameni Darnici - strângere de fonduri
Traim sub acelasi cer, dar avem orizonturi diferite. Pentru unii viata e o joaca, pentru altii o lupta. O lupta pentru a avea lucruri pe care multi din noi nu le apreciem niciodata. Lucruri marunte...precum un pat, un dulap, o camera decenta.
Luni , 18 Martie , 2024
Cornelia Negruț a fost aleasă vicepreședinte PSD pe Domeniul Economic
Cornelia Negrut a fost validata vicepresedinte PSD Maramures pe Domeniul Economic si a venit alaturi de social-democratii maramureseni, impreuna cu colegii din fostul ALDE, pentru a intari echipa judeteana, sustine liderul judetean al PSD, deputatul Gabriel Zetea, chestor al Camerei Deputatilor si vicepresedinte PSD la nivel central.
Luni , 18 Martie , 2024
ACȚIUNI ÎN DESFĂȘURARE VITAL SA
Lucrari de exploatare si intretinere a retelelor de apa
Luni , 18 Martie , 2024
Premieră pentru România, în Maramureș! Primii copii cu nevoi speciale s-au înscris la Althera, unicul centru de terapii alternative din țară
Centrul Althera este parte a proiectului transfrontalier „Terapii alternative in Maramures si Ivano-Frankivsk”, pe care Consiliul Judetean Maramures l-a realizat cu finantare prin Programul Operational Comun Romania – Ucraina, iar investitia se ridica la 3,5 milioane euro.
Luni , 18 Martie , 2024
Ziua Internațională a Limbii Materne la Slatina, Ucraina
Și in acest an, Asociatia Culturala „Boema” Baia Mare, in colaborare cu Liceul „Mihai Eminescu” din Slatina - Ucraina, a organizat o noua sarbatoare a Limbii romane, in cadrul omagierii Zilei Internationale a Limbii Materne.
Luni , 18 Martie , 2024
Centenar Ben Corlaciu
Au trecut o suta de ani de la nasterea lui Ben Corlaciu, unul dintre scriitorii remarcabili, dar putin cunoscuti ai Maramuresului. Poet si prozator, redactor la reviste precum: „Frontul plugarilor”, „Flacara”, „Albatros”, „Timpul”, „Vremea” etc., el este legat de Grosii Țiblesului prin mama sa, originara din aceasta localitate.
Luni , 18 Martie , 2024
Abuzurile sexuale asupra copiilor, tot mai prezente
Organizatia Salvati Copiii a realizat un studiu cu privire la abuzurile sexuale asupra copiilor. Informatii grave cu privire la un fenomen ce devine tot mai prezent in viata copiilor romani.
Luni , 18 Martie , 2024
O DELEGAȚIE DIN PROVINCIA SHANDONG (REPUBLICA POPULARĂ CHINEZĂ), PRIMITĂ LA CONSILIUL JUDEȚEAN MARAMUREȘ
Judetul Maramures a primit vizita unei delegatii din Republica Populara Chineza, provincia Shandong, cu care au fost demarate initial, in mediu online, discutii bilaterale de cooperare si infratire.
Luni , 18 Martie , 2024
Alături de pionierii tranziției în turism și călătorii – județul Maramureș promovat în cadrul celui mai important târg de turism din lume
Dragostea de Maramures le-a fost far calauzitor membrilor delegatiei care zilele acestea a reprezentat judetul nostru in cadrul ITB Berlin, cel mai mare si important targ de turism din lume.
Luni , 18 Martie , 2024
Mesajul Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, de cinstire și prețuire a Femeii, cu deosebire a FEMEII-MAMĂ, vineri, 8 martie 2024
Astazi este despre femeie la superlativ! Bunica, mama si sotie, Ea este VIAȚA!
Luni , 18 Martie , 2024
Expert Forum lansează platforma votcorect.ro pentru alegerile din 9 iunie 2024
Expert Forum (EFOR) a lansat platforma votcorect.ro pentru alegerile din 9 iunie 2024. Scopul acesteia este sa ofere informatiile necesare tuturor celor interesati de procesul electoral.
Luni , 18 Martie , 2024
Cătălin Cherecheș urmează să fie extrădat
Catalin Chereches – condamnat, in noiembrie, la 5 ani de inchisoare si fugit in Germania - urmeaza sa fie extradat, in baza unei decizii a Tribunalului Regional Superior din Munchen.
Vineri , 01 Martie , 2024
Mesaj de 1 Martie - Gheorghe Șimon, deputat PSD
Mesaj de 1 Martie - Gheorghe Șimon, deputat PSD
Vineri , 01 Martie , 2024
Mesaj de 1 Martie - Sorin Vlașin, senator PSD
Mesaj de 1 Martie - Sorin Vlasin, senator PSD
Luni , 11 Martie , 2024
Vizita de lucru a delegației Consiliului Județean la Ambasada Statelor Unite ale Americii la București
Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Ionel Bogdan, a avut miercuri, 6 martie 2024, o vizita de lucru la Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.
Luni , 11 Martie , 2024
Un nou obiectiv de investiții finalizat la Fărcașa – Sală de sport cu 180 de locuri în Sârbi
Saptamana trecuta, a avut loc receptia la terminarea lucrarilor la obiectivul de investitii „Construire sala de sport cu tribuna 180 de locuri, comuna Farcasa, sat Sarbi, str. Sportului nr. 1, jud. Maramures”.
Luni , 11 Martie , 2024
Noi proiecte consolidează parteneriatul trainic dintre Maramureș și Israel, prin colaborarea excelentă a Consiliului Județean cu Ambasada Israelului în România
Delegatia Consiliului Judetean Maramures, condusa de presedintele Ionel Bogdan, a ajuns marti, 5 martie 2024, la Ambasada Israelului la Bucuresti.
Luni , 11 Martie , 2024
Județul Maramureș, reprezentat la Comitetul Executiv al Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră
Prima intalnire din anul 2024 a Comitetului Executiv al Asociatiei Europene a Regiunilor de Frontiera (AEBR) s-a desfasurat online, in 1 martie, reunind membri din mai multe zone de frontiera ale Europei. Din partea judetului Maramures, la eveniment a participat vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Doru Alexandru Lazar, in calitate de membru supleant in Comitetul Executiv al AEBR.
Luni , 04 Martie , 2024
Masă sănătoasă pentru elevii Școlii Profesionale Fărcașa
Peste 600 de elevi ai Școlii Profesionale Farcasa vor primi o masa sanatoasa la scoala, in cadrul Programului National „Masa sanatoasa”.
Luni , 04 Martie , 2024
CONTINUĂM DEZVOLTAREA COMUNEI NOASTRE ALĂTURI DE ECHIPA LIBERALĂ
Alaturi de Ionel Bogdan, presedintele Consiliului Judetean Maramures, si de echipa liberala, candidez la alegerile locale de anul acesta pentru un nou mandat de primar al comunei Farcasa.
Luni , 26 Februarie , 2024
Au început campania de curățenie și lucrările de întreținere pe drumurile județene din Maramureș!
Conditiile meteo au permis demararea lucrarilor de intretinere si curatenia pe drumurilor judetene.
Luni , 07 Noiembrie , 2022
Interviu cu RADU TRUFAN, vicepreședinte CJ Maramureș
„Imi doresc sa reusim sa finalizam toate proiectele pe care ni le-am propus pentru dezvoltarea Maramuresului”, RADU TRUFAN, vicepresedinte CJ Maramures
Luni , 07 Noiembrie , 2022
„Muncim în fiecare zi la proiectele pentru dezvoltarea județului nostru și am încredere că vom realiza tot ceea ce ne-am propus”, IONEL BOGDAN, președintele Consiliului Județean Maramureș
„Muncim in fiecare zi la proiectele pentru dezvoltarea judetului nostru si am incredere ca vom realiza tot ceea ce ne-am propus” IONEL BOGDAN, presedintele Consiliului Judetean Maramures
Luni , 07 Noiembrie , 2022
„Toate proiectele sunt importante, dar cele de infrastructură mare sunt vitale”, DORU LAZĂR, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș
„Toate proiectele sunt importante, dar cele de infrastructura mare sunt vitale” DORU LAZAR, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures
Miercuri , 10 Noiembrie , 2021
„Valoarea totală a proiectelor pe care le derulăm pentru județul Maramureș este de peste 1,5 miliarde de euro”
Interviu cu Ionel Bogdan, presedintele CJ Maramures
Miercuri , 10 Noiembrie , 2021
„A fost un an contracronometru, dar și un an de construcție”
Interviu cu Doru Lazar, vicepresedinte CJ Maramures
Miercuri , 10 Noiembrie , 2021
”Este datoria noastră să-i informăm pe cetățeni, pentru ca ei să decidă în cunoștință de cauză”
Interviu cu Radu Trufan, vicepresedinte al CJ Maramures
Luni , 04 Decembrie , 2023
Postul Nașterii Domnului - înnoirea urcușului duhovnicesc al creștinului
Postul Nasterii Domnului, pe cat este de imbucurator, pe atat de minimalizat. Nu trebuie sa fim tristi, considera multi, in acest post, pentru ca el ne duce spre marea bucurie a Nasterii lui Hristos.
Luni , 30 Octombrie , 2023
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian Întâiul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului - împlinirea a 50 de ani
Slujba de pomenire la Manastirea Rohia la 7 ani de la mutarea la cele vesnice - 30 octombrie 2016-2023
Luni , 23 Octombrie , 2023
Conferința preoțească de toamnă - Baia Mare, Lăpuș și Chioar
Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, luni, 16 octombrie 2023, au debutat conferintele preotesti de toamna...
Luni , 02 Octombrie , 2023
Maramureșul nobil și nobilul intelectual smerit al Maramureșului: Nicolae Delarohia
Lucrare aparuta in volumul „Maramures -promotor al culturii si identitatii romanesti in lumeˮ
Joi , 31 August , 2023
COMUNIUNEA SFINȚILOR
Sfantul Apostol Pavel scria ucenicului sau, episcopului Timotei, ca: „...mare este taina dreptei credinte…ˮ (1 Tim.3,16). Nu al oricarui fel de credinte, ci al „dreptei credinteˮ. Prin epistola adresata efesenilor, Sfantul Apostol Pavel ni se adreseaza noua tuturor, spunandu-ne: „...nu mai sunteti straini si locuitori vremelnici, ci sunteti impreuna - cetateni cu sfintii si casnici ai lui Dumnezeu. Ziditi fiind pe   
Miercuri , 16 August , 2023
Proiectul Eparhial „Icoana Maicii Domnului în casa omului”
Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Episcop Iustin, Departamentul Comunicatii Media-Online din cadrul Sectorului Cultural si Comunicatii Media al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului lanseaza Proiectul Eparhial „Icoana Maicii Domnului in casa omului”.
Miercuri , 16 August , 2023
Hramul Schitului „Schimbarea la Față” din Baia Mare
Duminica, 6 august 2023, de praznicul Schimbarii la Fata a Domnului, Preasfintitul Parinte Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, a savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie la singurul schit ortodox din municipiul Baia Mare cu hramul „Schimbarea la Fata”, fiind inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Cu acest prilej, Preasfintia Sa a binecuvantat demisolul lacasului de cult pentru slujirea Sfintei Liturghii   
Luni , 18 Martie , 2024
9 martie, Ziua Deținuților Politici Harta terorii
Inchisoarea, locul unde se executa pedeapsa si sunt disciplinati infractorii, a devenit in Romania comunista locul in care s-a petrecut eliminarea, reeducarea, torturarea, supravegherea si distrugerea fizica si psihica a tuturor celor care se opuneau, ar fi putut sa se opuna sau nu puteau accepta noua ordine politico-economico-sociala dispusa de autoritatile comuniste.
Luni , 11 Martie , 2024
Femei în rezistența anticomunistă
Batute, schingiuite, obligate sa-si dea copiii din brate. Inchisorile comuniste au gemut de femei care au comis „crima” de a-si apara sotii, tatii, fratii, ideile si credinta. Unele au nascut in inchisoare copiii pe care i-au botezat sugestiv: Libertatea.
Luni , 04 Martie , 2024
25 Februarie: Nașterea lui Pintea Haiducul
Trebuie amintit ca Grigore Pintea, cunoscut in istorie drept Pintea Haiducul sau Pintea Viteazul, s-a nascut la 25 februarie 1670, intr-o familie de romani din satul Magoaja, fostul comitat Solnoc - Dabaca din Țara Lapusului.
Luni , 26 Februarie , 2024
9 februarie: Nașterea marelui sculptor român Constantin Brâncuși
Sculptorul Constantin Brancusi, a fost cel mai cunoscut artist roman si poate fi considerat pe buna dreptate „parintele sculpturii moderne”. Integrat in categoria celor mai mari artisti ai artei secolului al XX-lea...
Luni , 19 Februarie , 2024
Reforma administrativă din 1968
Venit la putere in 1964, Nicolae Ceausescu decide, in 1968, o masiva reforma privind impartirea administrativ-teritoriala, care a ramas in vigoare, cu mici modificari, pana astazi. De pe noua harta a Romaniei dispar regiunile si raioanele din epoca Gheorghiu Dej si revin judetele (39), plus municipiul Bucuresti. Pana la caderea comunismului, singurele modificari sunt reprezentate de reorganizarea judetelor Ilfov, Ialomita si   
Luni , 12 Februarie , 2024
Dosar Iuliu Maniu Decesul în penitenciarul Sighetului (5 februarie 1953)
Conditiile inumane din penitenciar, asociate varstei inaintate a unora dintre detinuti, starea precara de sanatate si lipsa asistentei medicale au contribuit substantial la rata ridicata a mortalitatii in randul personalitatilor politice si clericale.
Luni , 05 Februarie , 2024
31 ianuarie: Moartea domnitorului Mircea cel Bătrân
La 31 ianuarie 1418, se stinge din viata Mircea cel Batran, unul dintre cei mai straluciti voievozi pe care i-a avut Țara Romaneasca, un voievod considerat de cronicile germane din Evul Mediu „cel mai viteaz si cel mai ager” dintre principii crestini ai acelor timpuri.
Luni , 04 Martie , 2024
Liberalii maramureșeni sunt gata pentru alegeri. Mitru Leșe nu mai candidează
Liberalii maramureseni au avut parte de un moment importat pentru organizatie. Primarul liberal din Targu Lapus, Mitru Lese, a anuntat oficial ca nu va participa la alegerile locale din luna iunie. Anuntul a fost facut in cadrul unei conferinte de presa organizata la sediul PNL Maramures.
Luni , 12 Februarie , 2024
Primarul Ioan Stegeran s-a alăturat echipei liberale
Unul dintre cei mai destoinici si performanti primari ai Maramuresului, Ioan Stegeran, prim-edilul comunei Farcasa, s-a alaturat din 6 februarie echipei liberale maramuresene.
Luni , 12 Februarie , 2024
Întâlnire regională cu aleșii locali ai PNL din Țara Lăpușului
Recent, a avut loc o intalnire regionala cu alesii locali ai PNL din Țara Lapusului, la Targu Lapus, unde s-au derulat discutii si dezbateri constructive cu primari, consilieri locali, presedinti de organizatii si presedinti ai organizatiilor speciale din aceasta zona binecuvantata a Maramuresului.
Sambătă , 27 Ianuarie , 2024
850 de delegați prezenți la Conferința Județeană de Alegeri a PSD Maramureș l-au reconfirmat ca lider al partidului pe deputatul Gabriel Zetea
Vineri, 26 ianuarie 2024 a fost o zi importanta pentru Organizatia Judeteana a PSD Maramures.
Miercuri , 24 Ianuarie , 2024
George Simion, președintele AUR, discurs la Iași
Discursul presedintelui AUR, George Simion, in cadrul conferintei „Suveranitate nationala 1859 – 2024. Arc peste timp” organizata la Iasi:
Luni , 15 Ianuarie , 2024
George Simion, președinte AUR: sesiune extraordinară pentru rezolvarea problemelor transportatorilor și agricultorilor
Presedintele AUR, George Simion, a anuntat la Constanta ca solicita intrunirea de urgenta a Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru a convoca o sesiune extraordinara in cadrul careia sa fie puse pe ordinea de zi a celor doua camere proiectele de lege care ii privesc pe transportatori si agricultori.
Miercuri , 13 Decembrie , 2023
George Simion, președintele AUR, respinge condiționarea aderării la Schengen de primirea de imigranți din Austria
Presedintele AUR, George Simion, a raspuns acuzatiilor lansate de premierul Marcel Ciolacu, subliniind ca Romania nu trebuie sa accepte conditionari pentru aderarea la Schengen, in special in ceea ce priveste primirea de imigranti din Austria.
Miercuri , 07 Februarie , 2024
Subscrisa
S.C. Salajanca S.R.L. cu sediul Baia Mare, bd. Republicii nr. 34A, jud. Maramures...
Luni , 06 Noiembrie , 2023
Revoluția taxelor și impozitelor
Noile taxe pe care si-a asumat raspunderea Guvernul Ciolacu si pe care Klaus Iohannis le-a promulgat, au aparut in Monitorul Oficial sub denumirea de Legea 296/2023.
Miercuri , 01 Noiembrie , 2023
Proiect cofinanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență Comunicat de presă
Anunt lansare proiect „Realizarea unei noi capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie solara pentru SC AGROMEC SRL”
Joi , 26 Octombrie , 2023
Prelungire apel de selecție M6/6B
Crearea infrastructurii sociale pentru populatia rurala EURI
Luni , 18 Aprilie , 2022
Guvernul a lansat pachetul „Sprijin pentru România”
Anul 2022 s-a dovedit a fi unul al problemelor economice, sociale, din cauza razboiului din Ucraina si a pandemiei. Cresterea pretului la energie electrica si gaz metan a dus la scumpiri in lant atat in zona productiva, cat si in servicii. Transportatorii au fost nevoiti sa ridice preturile, de aici noi scumpiri la alimente si la tot si la toate.
Luni , 28 Februarie , 2022
Sprijinirea sectorului IMM-urilor, o prioritate a programului liberal
Cristian Niculescu- Țagarlas: „Sprijinirea intreprinde­rilor mici si mijlocii reprezinta o prioritate a Programului actual de guvernare, iar pentru a creste gradul lor de contributivitate, ca urmare a cresterii economice si crearii de noi locuri de munca, IMM-urile trebuie sa aiba un acces mai mare la fondurile pentru investitii”.
Luni , 28 Februarie , 2022
Risipa alimentară adusă în discuție de deputatul PNL Florin Alexe, într-o întâlnire on-line cu mai mulți parlamentari din Republica Moldova
Deputatul liberal, Florin Alexe, a avut o intalnire on-line foarte productiva cu mai multi parlamentari din Republica Moldova si reprezentanti ai Bancii de Alimente Moldova.
Luni , 05 Februarie , 2024
De la Baia Mare la Veneția și Belgrad, la Pădurea Verde cu Sfatul bătrânilor
In luna decembrie, intre Craciun si Anul Nou, am fost cu Zoe, sotia mea, la Timisoara pentru a vizita Expozitia Brancusi, deschisa la Muzeul National de Arta, in cadrul manifestarilor organizate in orasul de pe Bega, devenit Capitala Culturala Europeana.
Luni , 05 Februarie , 2024
Casa Pălăguță din Muzeul Satului, Baia Mare
Muzeul este locul de adeverire a identitatii noastre colective... in fata celorlalti... in fata alteritatii... si intre noi.
Luni , 06 Noiembrie , 2023
Echipa de paramedici de la ISU Baia Mare a reprezentat România la Campionatul Mondial de descarcerare și prim ajutor în traumă ( World Rescue Challenge)
La Campionatul Mondial de descarcerare si prim ajutor in trauma, desfasurat zilele trecute in Insulele Canare, la Lanzarote, Romania a fost reprezentata la cel mai inalt nivel de echipa de paramedici de la ISU Baia Mare...
Luni , 17 Iulie , 2023
Să medităm cu luare aminte în rolul cărui personaj din pilda samarineanului milostiv suntem?!
Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, cu binecuvantarea si purtarea de grija a Preasfintitului Parinte IUSTIN, Episcopul Maramuresului si Satmarului, este partener in cadrul proiectului „Biserica alaturi de comunitatile marginalizate din teritoriul GAL Mara-Gutai”.
Miercuri , 19 Aprilie , 2023
Pelerinaj și pelerin... creștin Pelerinajul este întâlnirea omului cu Dumnezeu!
Pelerinajul religios este o cautare in lumea aceasta a ceea ce nu este din lumea aceasta: „Imparatia lui Dumnezeu”, despre care Domnul nostru Iisus Hristos a spus: „Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu” (Matei 6, 33), dar si: „Imparatia Mea nu este din lumea aceasta” (Ioan 18, 36).
Luni , 27 Martie , 2023
„Casa Gaie”, Bozânta Mare - peste 170 de ani de povești, trăiri și amintiri
Povestea casei Gaie a inceput in urma cu peste 170 de ani in localitatea Bozanta Mare, „cum intrai in sat, de catre Tautii-Magheraus, prima ulicioara in dreapta”. Specifica zonei etnografice Chioar, casa a fost construita la jumatatea secolului al XIX-lea, in anul 1847. Monumentul de arhitectura traditionala a adapostit de-a lungul timpului generatii care s-au nascut, au copilarit si au crescut in casuta care astazi poate   
Luni , 21 Noiembrie , 2022
Mănăstirea Scărișoara Nouă - o Catedrală a Vestului
Istoria este arhitectul vasal doar adevarului. Ea se hraneste cu destine; uneori, chiar cu ale noastre! Alteori, numai cu cioburile acestora, dar oricum le compune, le aranjeaza in asa fel incat ecranul postumitatii noastre devine un vitraliu, in care ne regasim cu totii reprezentati. Este un fel de a ne asuma viitorul pentru urmasi, de a ne stramuta de la persoana intai singular, la persoana intai plural, de a ne regasi in   
Luni , 11 Martie , 2024
La despărțirea de profesorul de Filosofie Ioan Țiplea
Luni, 4 martie 2024, l-am condus pe ultimul drum, pe marele profesor de Filosofie Ioan Țiplea, de la Colegiul National „Mihai Eminescu”, Baia Mare.
Luni , 11 Martie , 2024
„Nord Literar” – 249
Numarul din februarie al revistei de cultura „Nord Literar” vine cu noi oferte de lectura pentru cititorii pasionati de literatura si nu numai.
Luni , 26 Februarie , 2024
Peste 11 milioane de români au declarat că nu au citit nicio carte în ultimul an
Peste 11 milioane de romani au declarat ca nu au citit nicio carte in ultimul an, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Motivele sunt legate de lipsa timpului sau pentru ca nu au fost interesati sa citeasca.
Luni , 12 Februarie , 2024
Sărbătorirea unui deceniu de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 ilustrată în presa din Maramureș
Motto: „Romania este patria noastra si a tuturor romanilor E Romania celor de demult si a celor de mai apoi E patria celor disparuti si a celor ce va sa vie” (Barbu   
Luni , 13 Noiembrie , 2023
ARTIȘTI ȘI TOPOSURI. Un compendiu de istorie culturală în imagini a Centrului Artistic Baia Mare 1896-2021 (XIV) 11.COLECȚIONISMUL LA BAIA MARE
COLECȚIONISMUL la Baia Mare. Progresele inregistrate in economia baimareana in a doua jumatate a veacului al XIX-lea, in special trecerea la exploatatii bazate pe mecanismele financiare capitalizante...
Luni , 30 Octombrie , 2023
ARTIȘTI ȘI TOPOSURI. Un compendiu de istorie culturală în imagini a Centrului Artistic Baia Mare 1896-2021 (XII) PODUL VIILOR
Poarta de intrare/ iesire inspre/ dinspre perimetrul vechiului oras medieval Baia Mare, PODUL VIILOR a devenit unul dintre motivele („toposurile”) picturale de mare succes public ...
Luni , 23 Octombrie , 2023
ARTIȘTI ȘI TOPOSURI
Un compendiu de istorie culturala in imagini a Centrului Artistic Baia Mare 1896-2021 (XI) 8.ATELIERELE DE CREAȚIE ȘI EDUCAȚIONALE: 2. Atelierele de drept public
Luni , 18 Martie , 2024
Tinerii din Fărcașa fac performanță sportivă
Administratia locala din comuna Farcasa a inteles mereu cat de importante sunt investitiile in educatie si tineri.
Luni , 18 Decembrie , 2023
Învățământul tehnologic din Baia Mare face un pas uriaș spre dezvoltare
Deputatul PSD Maramures, Gabriel Zetea, chestor al Camerei Deputatilor si inspectorul general al ISJ Maramures, Mihai Pop au avut o discutie aplicata pe tema educatiei cu viceprimarul cu atributii de primar-interimar, Ioan Doru Dancus, care a fost sustinut de Coalitia pentru Maramures sa continue proiectele bune ale administratiei locale.
Joi , 07 Decembrie , 2023
Preșcolari în vizită la obiectivele societății VITAL S.A.
In ajun de Mos Nicolae, Statia de Tratare a Apei din Baia Mare a rasunat de glasurile blande si duioase ale copiilor de grupa mica C – ALBINUȚELE, din cadrul Gradinitei cu Program Prelungit 'Micul Print' - Baia Mare.
Joi , 31 August , 2023
Au început înscrierile pentru examenul de admitere la Asistență medicală generală, centrul de pregătire Baia Mare
UMF Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca va organiza in premiera examen de admitere in ciclul universitar de licenta, sesiunea septembrie 2023, la programul de studiu Asistenta medicala generala cu centrul de pregatire la Baia Mare.
Luni , 30 Ianuarie , 2023
Legea Educației sau gâlceava eternelor schimbări
Se schimba sistemul de invatamant. Din nou. Noile Legi ale Educatiei ar trebui sa fie gata pana in 1 februarie, apoi proiectele ar urma sa treaca prin Guvern pana la 15 februarie, iar Parlamentul sa le aprobe pana pe 15 martie. Insa, actele normative cuprind o serie de prevederi controversate, motiv pentru care sunt contestate de aproape toata lumea, fiind catalogate drept „mai proaste decat forma initiala”. Oricum,   
Marţi , 05 Iulie , 2022
O vară plină la Scoala din comuna Remetea Chioarului
Obiectivul general al Proiectului „Școala Comunitatii Remetea Chioarului” este reducerea si prevenirea abandonului scolar si promovarea accesului egal la invatamantul prescolar, primar si secundar pentru toti copiii apartinand zonei rurale Remetea Chioarului.
Luni , 23 Mai , 2022
Magia cifrelor și literelor, la Școala Gimnazială „George Coșbuc” din Baia Mare
Școala Gimnaziala „George Cosbuc” din Baia Mare este una dintre institutiile de invatamant de mare prestigiu din Maramures. Infiintata in 1969, a devenit in scurt timp o scoala-etalon, cunoscuta sub denumirea Școala Nr.14. Din 1999, primeste denumirea de „George Cosbuc”, iar in 2004 i se decerneaza titlul de Școala Europeana. Titlul a fost reacordat in 2010, ca urmare a eforturilor parteneriale sustinute, a   
Luni , 30 Octombrie , 2023
Caravana Medicală AUR a încheiat cu succes cea de-a 15- a săptămână de activitate
Caravana Medicala AUR, un proiect de amploare initiat de Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR), a incheiat cu succes cea de-a 15-a saptamana de activitate.
Luni , 07 August , 2023
Compartimentul de Gastroenterologie funcționează într-un spațiu nou, modern, adaptat nevoilor pacienților
In cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare sunt internati sau sunt consultati in regim ambulatoriu bolnavi cu suferinte ale aparatului digestiv (esofag, stomac, intestin, pancreas, ficat) care, ]n perioada spitalizarii, beneficiaza de investigatii complexe si de tratament specific.
Luni , 27 Martie , 2023
LABORATOR DE MEDICINĂ FIZICĂ ȘI RECUPERARE MEDICALĂ
Medicina fizica si recuperare medicala, cum este denumita in prezent specialitatea de recuperare medicala, se ocupa cu preventia, diagnosticul, tratamentul si managementul reabilitarii persoanelor de toate varstele care prezinta afectiuni, dizabilitate si comorbiditati.
Luni , 10 Octombrie , 2022
De Ziua Mondială a Inimii „PROMITE-ŢI CĂ VEI TRĂI SĂNĂTOS”
Incepand din anul 2000, in fiecare an, in 29 septembrie, la initiativa Federatiei Internationale a Inimii (F.I.I.) si sub patronajul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), se sarbatoreste in toata lumea ZIUA MONDIALA A INIMII.
Luni , 11 Iulie , 2022
Melidava - profesionalism și suflet
„Melidava e un spatiu, real si virtual, care in acest moment insumeaza o experienta de mai bine de 25 de ani in plante me­dicinale si produse ale stupului, ca suport pentru medicina naturista, si are ca expresie concreta azi o societate”.
Luni , 30 Mai , 2022
Imunitatea şi implicaţiile sale în apărare şi întreţinere
Cu totii stim care este sistemul digestiv si, in linii mari, cum functioneaza. Intelegem sistemul cardiovascular ca pe o pompa cu vasele ei transportatoare, ii stim localizarea. Cunoastem cum se desfasoara respiratia, de la plamani pana la celule. Dar cati dintre noi pot explica, intr-o imagine limpede, unde este localizat sistemul imunitar, elementele sale componente, ce functii si relatii are el?
Luni , 16 Mai , 2022
O nouă premieră chirurgicală la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare: artroplastie de genunchi cu proteze totale
Sectia de Ortopedie si Traumatologie a Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare a marcat o noua premiera chirurgicala, artroplastia de genunchi cu proteze totale.
Marţi , 19 Martie , 2013
Rezistenţa armată anticomunistă
Numarul fostilor detinuti politici si ai celor ucisi de securitate ramane si azi incert. Cert e insa faptul ca, dintre toate popoarele ocupate de sovietici, Romania a avut cea mai ampla, mai indelungata si mai sangeroasa rezistenta anticomunista. Taria opozantilor e data si ferocitatea terorii dezlantuite de securitate. Nicaieri nu s-au pus in practica experimente la fel de diabolice ca si cel de la Pitesti.
Marţi , 19 Martie , 2013
Eroul de la poalele Codrului
10 ani de rezistenta impotriva comunismului, a minciunii, lasitatii si nedreptatii * Un om ridicat de mentalul colectiv la nivel de legenda * O poveste ca-n filme, care demonstreaza ca nu toti oamenii din acest colt de tara au fost „cozi de topor”, „Iude” si „lasi” * Vasile Blidaru, unul dintre cei mai temuti luptatori anticomunisti din tara, care, in plina teroare rosie, a demonstrat ca exista totusi o particica   
Marţi , 19 Martie , 2013
„Vasile Blidaru constituie cu adevărat o personalitate istorică”
Interviu cu Teodor Ardelean, directorul „Bibliotecii Judetene Petre Dulfu” Vazand cat de putin e reliefata o pagina importanta de istorie - Vasile Blidaru, directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” a pornit, impreuna cu o echipa de profesionisti, o munca uriasa de adunare si sinteza de date, pentru a realiza o carte-document dedicata eroului Blidaru, care va fi finalizata probabil in toamna acestui an.
Marţi , 19 Martie , 2013
Rezistenţa anticomunistă din Ucraina, studiu de caz: Armata lui Bandera
Armata Insurectionala Ucraineana a fost una dintre cele mai ample miscari anticomuniste, fondata in 1942 de Roman Shuhevici si Stepan Bandera. UPA era ramura inarmata a Organizatiei Nationalistilor Ucraineni si avea ca obiectiv crearea unui stat independent. Cat timp a existat, UPA a luptat cu forte ale unor diferiti adversari: fortele naziste, sovieticii, autoritatile poloneze. Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi   
Joi , 21 Februarie , 2013
64 de ani de la colectivizare - Argumentele terorii
Dupa acapararea si consolidarea puterii, in 1949 comunistii s-au lansat in ceea ce avea sa fie cea mai lunga, mai dificila si mai criminala campanie de inginerie sociala implementata in Romania comunista: colectivizarea agriculturii. Scopul declarat al colectivizarii era modernizarea agriculturii romanesti si introducerea structurilor socialiste la sate.
Joi , 21 Februarie , 2013
Etapele colectivizării
Procesul de colectivizare a inceput violent in martie 1949, cu decretul 84/2 martie 1949, prin care se expropriau proprietatile mai mari de 50 ha. Decretul a intrat efectiv in vigoare chiar din noaptea urmatoare, fiind aplicat pe loc. Proprietarii au fost luati noaptea din casele lor si li s-a fixat, ilegal, domiciliu fortat in diverse localitati.
Joi , 21 Februarie , 2013
Decizia politică a colectivizării
Motivata in primul rand de imperative politice si nu de considerente economice, reforma agrara din 23 martie 1945 nu a avut drept scop consolidarea micii proprietati, ci distrugerea marilor proprietati agricole. Dupa infaptuirea reformei agrare, comunistii continuau sa pastreze o tacere ostentativa in legatura cu planurile lor de colectivizare a agriculturii, pozand, tactic, in aparatori ai proprietatii taranesti. Spre   
Luni , 26 Noiembrie , 2012
REFLECŢII
Citind ,, Jurnalul fericirii” si apoi aceasta carte intitulata: ,,Monolog polifonic” , a lui N. Steinhardt, si gandindu-ma la calvarul inchisorii pe care l-a suportat Steinhardt, imi face impresia ca Steinhardt a dorit voluntar parca sa urce acest calvar al suferintei si l-a provocat cu placere, autoflagelandu-se cu o paradoxala placere.
Luni , 26 Noiembrie , 2012
“Acum ştiu, am aflat şi eu…”
Vine mereu in istorie o clipa cand cei care afirma ca doi plus doi fac patru sunt pedepsiti cu moartea...
Luni , 26 Noiembrie , 2012
N. Steinhardt despre Maramureş
„Maramuresul, neindoios, nu e numai o expresie geografica, numele purtat de una din cele mai pitoresti, mai atragatoare si mai frumoase regiuni ale tarii. Nu e numai tinutul cu absolut originale si supraabundent daruite cu gratie constructii din aceasta parte a Europei.
Luni , 26 Noiembrie , 2012
MONAHUL NICOLAE DELAROHIA CĂRTURARUL MĂRTURISITOR
Nascut in comuna Pantelimon de la marginea Bucurestiului, in vara anului 1912, intr-o familie evreiasca ce facea parte din mica burghezie a vremii, Nicu Aureliu Steinhardt a primit din copilarie o educatie aleasa. Tatal sau, Oscar Steinhardt, era inginer cu o inalta pregatire profesionala si intelectuala, cu studii facute in Elvetia la Zurich, unde fusese coleg cu Albert Einstein, fapt pentru care a tinut ca si unicul sau   
Duminică , 25 Noiembrie , 2012
Jurnalul eroismului şi-a sfinţeniei
Nascut evreu, intelectual pur si mai degraba agnostic, este condamnat in lotul “Noica-Pillat” si, in cea mai crunta suferinta, ajunge sa guste din fericire si sa afle, asemeni lui Pascal, ca “inima are ratiuni pe care ratiunea nu le poate intelege”. Era fericirea martirului modern, bucuros sa sufere pentru Dumnezeu. Nicolae Steinhardt a stiut, asemeni lui Don Quijote, sa vada un castel intr-o carciuma prapadita si sa   
Duminică , 25 Noiembrie , 2012
Camera 18 Jilava. Începutul fericirii
Izolat, inchis, in suferinta fizica si lipsit de orice fel de drepturi si bunuri materiale, Nicolae Steinhardt gaseste in Camera 18 a Inchisorii Jilava Libertatea absoluta si fericirea. La 15 martie 1960, in inchisoarea Jilava, ieromonahul basarabean Mina Dobzeu il boteaza intru Iisus Hristos, nas de botez fiindu-i Emanuel Vidrascu (coleg de lot, fost sef de cabinet al maresalului Antonescu), iar ca martori ai tainei participa   
Luni , 23 Octombrie , 2023
Vasile Goldiș și Maramureșul
Motto: „Ne inchinam cu smerenie maritului Rasarit si salutam cu mindrie iubita noastra natiune.
Marţi , 14 Iunie , 2022
Evadarea de la Cavnic – 6 iunie 1953
La 6 iunie 1953, s-a produs o spectaculoasa evadare dintr-o colonie de munca in care lucrau detinuti politici. Este vorba despre evadarea a 14 detinuti care lucrau la mina de plumb Cavnic. Extraordinar si de neinteles pentru Securitate a fost ca, in aceeasi zi, cu cateva ore mai devreme, trei detinuti de la mina Valea Nistrului au reusit si ei sa evadeze. Evadarea de la Cavnic este spectaculoasa si prin faptul ca unii dintre   
Miercuri , 22 Septembrie , 2021
Spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial Armata rusească a măturat Baia Mare. A fost începutul pandemiei roșii
Baia Mare a intampinat armata sovietica, spre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cu teama, cu temeri, cu frica. Rusii au „ocupat” orasul fara menajamente, fara ordine, fara scrupule. A urmat o perioada destul de scurta, in care baimarenii au servit armata eliberatoare cu mancare si tot ce au dorit soldatii rusi. A fost un interval destul de tulbure, despre care nu se stie prea multe. Am incercat sa aflam ce s-a   
Luni , 05 Iulie , 2021
O istorie ilustrată a orașului Baia Mare: 1800-1950
In ultimii ani s-a vorbit despre importanta orasului Baia Mare in contextul unei posibile regionalizari. S-a spus ca municipiul de pe Sasar este un oras care s-a dezvoltat dupa industrializarea comunistilor.
Luni , 05 Iulie , 2021
O istorie ilustrată a orașului Baia Mare: 1800-1950
(Urmare din paginile 2-3)
Luni , 02 Decembrie , 2019
Congresul victoriei definitive a socialismului
Era toamna lui 1989. O toamna in care se numarau „maretele realizari” si actiunile de propaganda pentru iubitul conducator. Primul eveniment maret, considerat ca o ultima repetitie inainte de Congresul al XIV-lea, era aniversarea de 45 de ani de la „victoria revolutiei de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista de la 23 august 1944”.
Luni , 02 Decembrie , 2019
Ultimele zvâcniri P.C.R. în Maramureş
Luna decembrie debuteaza pentru organizatia maramureseana P.C.R. cu alegerea deputatilor in Marea Adunare Nationala si in consiliile populare. Astfel, de la campanie, la conferintele precipitate cu „preaiubitul conducator”, Comitetul judetean de partid a avut o luna plina. Ultima din istoria sa odioasa.
Luni , 18 Martie , 2024
Gazeta de Maramureș nr. 1061 / 16 martie - 22 martie 2024
Gazeta de Maramures nr. 1061
Luni , 11 Martie , 2024
Gazeta de Maramureș nr. 1060 / 9 martie - 15 martie 2024
Gazeta de Maramures nr. 1060
Luni , 29 Ianuarie , 2024
Gazeta de Maramureș nr. 1054 / 27 ianuarie - 2 februarie 2024
Gazeta de Maramures nr. 1054
Luni , 04 Martie , 2024
Gazeta de Maramureș nr. 1059 / 2 martie - 8 martie 2024
Gazeta de Maramures nr. 1059
Luni , 26 Februarie , 2024
Gazeta de Maramureș nr. 1058 / 24 februarie - 1 martie 2024
Gazeta de Maramures nr. 1058
Luni , 19 Februarie , 2024
Gazeta de Maramureș nr. 1057 / 17 februarie - 23 februarie 2024
Gazeta de Maramures nr. 1057
Luni , 12 Februarie , 2024
Gazeta de Maramureș nr. 1056 / 10 februarie - 16 februarie 2024
Gazeta de Maramures nr. 1056
Luni , 07 Decembrie , 2020
Alegerile parlamentare 2020, în date și cifre
In ziua de Sf. Nicolae, una dintre marile sarbatori or­to­doxe, sunt organizate ale­ge­rile parlamentare. Ro­manii sunt asteptati la urne sa-i aleaga pe deputatii si senatorii din Parlamentul Romaniei pentru urmatorii pa­tru ani. Ca si alegerile locale si ale­­- gerile parlamentare, se vor des­fasura in conditii speciale, impuse de actuala stare epidemio­logica. In urma votului vor fi alesi 136 de senatori si 329 de   
Joi , 03 Decembrie , 2020
Peste 30% din banii alocați pentru drumurile expres în Planul Național de Redresare și Reziliență sunt destinați drumurilor expres din Maramureș
Drumurile expres Baia Ma­re - Jibou si Baia Ma­re - Satu Mare be­ne­ficiaza de cea mai mare alocare din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) la capitolul drumuri expres, conform documentului lansat saptamana trecuta de Guvernul liberal.
Joi , 03 Decembrie , 2020
Liberalii maramureșeni au onorat Ziua Națională a României la Șișești
Echipa PNL Maramures pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie impreuna cu Ionel Bogdan, presedinte PNL Mara­mures, au fost de 1 Decembrie la Șisesti, la Biserica Unirii tuturor Romanilor si la Casa Memoriala „Vasile Lucaciu”, unde au pus o coroana de flori in semn de apreciere si pretuire pentru sacrificiile si curajul de care au dat dovada inaintasii nostri.
Joi , 03 Decembrie , 2020
Gabriel Zetea (PSD): „Guvernul PNL atacă sectoarele construcții și IT”
IT-istii si constructorii sunt noile tinte ale Guvernului PNL. Dupa alegeri, PNL va taia facilitatile pentru aceste doua domenii cheie ale economiei, care contribuie cu 12% la Produsul Intern Brut, sustine presedintele PSD Maramures, Gabriel Zetea, candidatul Partidului Social Democrat Maramures pentru Camera Deputatilor la alegerile din 6 decembrie.
Joi , 03 Decembrie , 2020
Sorin Vlașin: PSD lansează campania „Votezi ca să te salvezi!”
„Ii indemnam pe toti cetatenii Romaniei sa vina la vot! Votul din 6 decembrie e mai important decat oricand!”…
Marţi , 01 Decembrie , 2020
Guvernul PNL a lansat Planul Național de Redresare și Reziliență: cum vor fi cheltuite cele 30 de miliarde de euro de la UE
Guvernul PNL a lansat Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), in prezenta premierului Ludovic Orban si a altor membri ai executivului.
Marţi , 01 Decembrie , 2020
Sorin Vlașin (PSD): „PSD promite creșterea nivelului de trai pentru toți românii”
Fondul National de Dezvoltare Locala (FNDL) va insemna o alocare de 3 miliarde de lei - alocari sau imprumuturi din fonduri U.E prin Planul de redresare si rezilienta - directionati pe urmatoarele componente: retele de alimentare apa/canalizare, reabilitare drumuri, strazi, poduri, pasaje, constructie/modernizare baze sportive, constructie/modernizare centre, camine culturale.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Habra, legenda bisericii îngropate şi a clopotelor care răsună din adâncuri
Manastirea Habra cu hramul 'Invierea Domnului' se afla pe locul numit din vechime 'Habrul' in hotarul comunei Grosi, dincolo de dealurile care marginesc spre miazazi orasul, in peisajul minunat al Tarii Chioarului.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Savantul care a fondat Laboratorul de cercetări în electroliza metalelor din Bucureşti
Savantul Iosif Lingvay, fondatorul Laboratorului de cercetari in electroliza metalelor din Bucuresti, s-a nascut la Sighetu Marmatiei, la 25 februarie 1949, dintr-o veche familie innobilata in anul 1649 de catre principele Rakoczi Gyorgy II.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Omul-enciclopedie
Prof. univ. dr. Marius PORUMB, membru corespondent al Academiei Romane din anul 1993, este unul dintre istoricii de arta de mare prestigiu ai Romaniei, avand o opera impresionanta, cladita pe parcursul a patru decenii de cercetari si munca asidua. O personalitate distinsa cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, apoi Cavaler al Artelor si Literelor al Republicii Franceze, Crucea Transilvana BOR, Cetatean de   
Marţi , 05 Februarie , 2013
Modelând veşnicia
Invatand de la parinti meseria de olar, Cornel Sitar practica de o viata mestesugul de ceramist. Din mana sa ies vase, farfurii si cani din ceramica, realizate si pictate manual cu motivele din regiunea Baii Mari (motive avimorfe sau fitomorfe, dar si motive simple, spirale etc.). Culorile utilizate sunt: rosu (culoarea naturala a ceramicii), albastru (obtinut din cobalt) si alb.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Hust, vechea perlă a coroanei Maramureşului
Hust. Un nume cu rezonanta pentru istoria Maramuresului, o perla a Maramuresului medieval, care a servit, pe rand, drept castel, temnita si bastion de aparare.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Covorul fermecat al Victoriei Berbecaru
Cand spui covoare traditionale, spui Botiza si Victoria Berbecaru. Una dintre cele mai desavarsite tesatoare maramuresene a reusit sa duca tehnica straveche peste tot in lume. Si, mai mult, s-o pastreze si s-o transmita in forma nealterata tinerei generatii.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Rodica Dunca, incredibila poveste a unei campioane
Colega de generatie cu Nadia Comaneci, Rodica Dunca a fost o valoare incontestabila si are un palmares de invidiat. In prezent este prim-solista a trupei de revista a Teatrului din Baia Mare.
Miercuri , 27 Septembrie , 2023
PRELUNGIRE APEL DE SELECȚIE – M6/6B – Crearea infrastructurii sociale pentru populaţia rurală - EURI
Asociatia GAL Valea Somesului anunta prelungirea primei sesiuni de cereri de proiecte din anul 2023 pentru Masura M6/6B – Crearea infrastructurii sociale pentru populatia rurala lansata in perioada 20.04.2023-31.05.2023, cu prelungire 1 pana la data de 30.06.2023,cu prelungire 2 pana la data de 31.08.2023, cu prelungire 3 pana la data de 29.09.2023 pana la data de 27.10.2023.
Marţi , 26 Septembrie , 2023
Altfel de apartament, în vilă, în selectul cartier Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca
Apartament cu 3 camere de vanzare in cartierul linistit si select Andrei Muresanu.
Marţi , 19 Septembrie , 2023
Anunt public
Autorizatie de mediu pentru activitatea de crestere bovine
Luni , 28 August , 2023
PRELUNGIRE APEL DE SELECȚIE – M6/6B – Crearea infrastructurii sociale pentru populaţia rurală - EURI
Asociatia GAL Valea Somesului anunta prelungirea primei sesiuni de cereri de proiecte din anul 2023 pentru Masura M6/6B – Crearea infrastructurii sociale pentru populatia rurala lansata in perioada 20.04.2023-31.05.2023, cu prelungire 1 pana la data de 30.06.2023,cu prelungire 2 pana la data de 31.08.2023, pana la data de 29.09.2023.
Marţi , 08 August , 2023
ANUNŢ PUBLIC privind decizia etapei de încadrare
SC UNIVERSAL ALLOY CORPORATION EUROPE SRL, cu sediul in comuna Dumbravita, sat Dumbravita, nr. 244A, judetul Maramures, titular al proiectului „Centrala fotovoltaica UNIVERSAL ALLOY CORPORATION EUROPE”
Marţi , 08 August , 2023
ANUNŢ PUBLIC privind decizia etapei de încadrare
SC UNIVERSAL ALLOY CORPORATION EUROPE SRL, cu sediul in comuna Dumbravita, sat Dumbravita, nr. 244A, judetul Maramures, titular al proiectului „Centrala fotovoltaica” propus a fi amplasat in comuna Dumbravita, sat Dumbravita, nr. 244A, judetul Maramures,
Joi , 03 August , 2023
Anunț public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu
SC UNIVERSAL ALLOY CORPORATION EUROPE SRL, cu sediul in comuna Dumbravita, sat Dumbravita, nr. 244A, judetul Maramures, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de emitere a acordului de mediu, pentru proiectul ”Centrala fotovoltaica” propus a fi amplasat in comuna Dumbravita, sat Dumbravita, nr. 244A, judetul Maramures.
Marţi , 28 Noiembrie , 2023
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în urma implementării proiectului pentru SILVA NOBILIS
Proiectul “Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in urma implementarii proiectului pentru SILVA NOBILIS”, finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 -2020, cod SMIS 2014+ 161708 este implementat de catre SILVA NOBILIS SRL si are o valoare totala de 903,152.53 lei din care 485,823.12 lei reprezinta finantare nerambursabila, formata din 72,873.47 lei valoare eligibila nerambursabila din bugetul   
Marţi , 21 Noiembrie , 2023
Măsuri de ajutor de stat pentru producție din surse energie regenerabile
Comunicat de presa incepere implementare proiect 'Utilizarea energiei din surse regenerabile la nivelul societatii SC RC COMRES SRL'
Miercuri , 01 Noiembrie , 2023
Comunicat de presă. Proiect cofinanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență
Anunt lansare proiect „Realizarea unei noi capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie solara pentru SC AGROMEC SRL”
Vineri , 13 Octombrie , 2023
Comunicat de presa
Comunicat de presa
Miercuri , 12 Aprilie , 2023
APEL DE SELECȚIE – M6/6B – Crearea infrastructurii sociale pentru populaţia rurală - EURI
Asociatia GAL Valea Somesului anunta lansarea in perioada 20.04.2023-31.05.2023 a primei sesiuni de cereri de proiecte din anul 2023 pentru Masura M6/6B – Crearea infrastructurii sociale pentru populatia rurala.
Miercuri , 12 Aprilie , 2023
APEL DE SELECȚIE – M7/6B – Dezvoltarea satelor - FEADR
Asociatia GAL Valea Somesului anunta lansarea in perioada 20.04.2023 – 31.05.2023 a primei sesiuni de cereri de proiecte din anul 2023 pentru Masura M7/6B – Dezvoltarea satelor
Luni , 10 Aprilie , 2023
Prefectura și Consiliul Județean. Care pe care?
Institutia Prefectului este o institutie de mare importanta intr-un judet, care, recent, a sarbatorit 159 de ani de la prima activitate desfasurata sub conducerea unui prefect. Aceasta aniversare ne reaminteste care sunt principiile si atributiile acestei institutii. ,,Nimeni si nimic nu este mai presus de lege”. Prefectul vegheaza asupra respectarii legilor, pentru ca acestea sa fie aplicate in interesul cetateanului si   

Supliment săptămânal

Editoriale

Pr. dr. Cristian Stefan pe 18.03.2024
Calea, Adevărul și Viața / Canonul Mare al Sfântului Andrei Criteanul
Este important sa intelegem ca Postul trebuie privit ca o calatorie duhovniceasca al carei scop este sa ne treaca dintr-o stare spirituala in alta. Din pacate, marea majoritate a crestinilor neglijeaza acest scop al Postului si il privesc doar ca pe o perioada in timpul careia trebuie sa isi implineasca obligatia religioasa, cum   
Stefan Gonczi pe 18.03.2024
Dialoguri virtuale / Uniunea Europeană, o piatră grea (ultima parte)
Intrebare: Cu cat evaluarea riscului se indeparteaza de acest nivel de baza, cu atat operatiunea devine mai dificila. Pentru a o face totusi posibila, este necesar recursul la criterii foarte generale sau la modele econometrice sofisticate, a caror fiabilitate este insa redusa.
Teodor Ardelean pe 18.03.2024
Biblioteca de idei / Diarium Academicum Septentrionis (LIX)
• 18 septembrie 1880. In Observatorul lui George Baritiu („ziar politic si cultural”), An III, nr. 72 este publicat Procesul-verbal al „Conferintei intelectualilor romani” din Comitatul Satu Mare, tinuta la Homorod.
Gazeta de Maramures pe 18.03.2024
Săptămâna a treia
A treia intrebare: Cine sunt aliatii Rusiei?
Ioana Lucacel pe 18.03.2024
Jenant, mișeilor! / Șapte păcate
„Pentru cine este inzestrat cu darul intelegerii, prostia – macar de la un anume punct incolo – e pacat: pacat de slabiciune si de lene, de nefolosire a talentului.
Nicolae Teremtus pe 18.03.2024
Colțu’ meu / Poluarea băimăreană Tra la la
A inceput campania electorala cu bune si rele. La Bucuresti e mare batalie pentru functia de primar al capitalei, iar in teritoriu sunt dispute in diferite orase, mai ales cele mai mari.

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania